U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Echt… Scheiding! de musical

 

‚Echt… Scheiding!‘ vertelt het verhaal van Sam.

Sam is elf jaar en haar ouders zijn sinds een aantal jaren verwikkeld in een vechtscheiding.

Moeder Anna en vader Edwin hebben voortdurend strijd met elkaar en kunnen niet meer op een normale manier met elkaar praten. Sam wordt ingezet om boodschappen van de één aan de ander door te geven. Ook vertellen beide ouders slechte verhalen over elkaar. Ze proberen Sam voor zich te winnen en haar over te halen voor hen te kiezen. Als ze twaalf is mag ze namelijk bij de rechter aangeven bij wie ze wil wonen. Sam wordt heen en weer geslingerd tussen vader en moeder.

 

Januari

In het begin van de voorstelling droomt Sam over het huwelijk van haar ouders. (Ik hou van jou) Alles is goed en de toekomst ziet er rooskleurig uit. Totdat Sam door haar moeder wordt gewekt, en ze ineens weer terug is in de harde werkelijkheid. Die dag begint er op school een KIES-groep, een spel- en praatgroep voor kinderen in een echtscheiding situatie. Sam moet daar heen, maar heeft absoluut geen zin. Wat heeft zo’n groep nou voor zin? Alsof dat ook maar iets aan haar situatie zou kunnen veranderen. (Alsof ik iets te kiezen heb)

Met tegenzin gaat Sam toch naar de KIES-groep. Onder leiding van twee KIES-coaches vertellen zeven andere jongeren over hun ervaringen met de scheiding. (Mijn ouders zijn gescheiden) Alleen Sam heeft niks te zeggen.

Als ze die middag weer thuis komt vraagt moeder of Sam al heeft nagedacht over bij wie ze wil gaan wonen als ze twaalf is. Moeder is ervan overtuigd dat het voor iedereen beter is als Sam bij haar blijft. (Kies voor mij 1)

Daarna pakt Sam haar koffer om op weg te gaan naar haar vader. Ze vindt het vervelend om telkens weer haar spullen te moeten pakken. (Heen en weer)

Als Sam bij haar vader aankomt, heeft hij weer van alles gepland om er een bijzonder leuk en speciaal weekend van te maken. (Weekendvader) En ook vader vraagt aan Sam of ze al weet bij wie ze straks wil gaan wonen. Hij denkt dat het voor Sam beter is als ze bij hem komt wonen. (Kies voor mij 2)

 

Februari

Sam is weer bij een bijeenkomst van de KIES-groep. De jongeren hebben knopen in een touw gelegd om aan te geven wat er allemaal lastig is aan de scheiding. Alleen Sam vertelt nog steeds niets. Eén van de jongeren geeft aan maar weinig last te hebben van de scheiding. Eigenlijk vindt hij het wel leuk en heeft een scheiding ook nog eens grote voordelen. (Twee keer van alles)

Diezelfde middag gaat Sam weer op weg naar haar vader. Daar aangekomen wordt ze onverwacht voorgesteld aan zijn nieuwe vriendin. (Ik ben Ellen)

Als Sam na het weekend door vader teruggebracht wordt naar haar moeder, komt moeder erachter dat vader een vriendin heeft. Dit leidt tot een grote en heftige ruzie. Sam probeert zich af te sluiten van de werkelijkheid en fantaseert dat haar ouders weer van elkaar houden en dat ze een gelukkig gezin zijn. Uiteraard is dit niet het geval. Tussen haar ouders is alleen maar haat. (Ik hou van jou/Ik haat je)

 

Maart

Sam bekijkt haar oude fotoalbums. Ze denkt terug aan de goede oude tijd en realiseert zich dat die nu voorgoed voorbij is. (Echt… Scheiding!) Haar vriendin Mandy komt op bezoek, en Sam vraagt haar hoe het komt dat zij zo goed om kan gaan met de scheiding van haar ouders. Mandy vertelt hoe zij met bepaalde dingen omgaat. (Weet je wat ik doe) Daarna maken Sam en Mandy zich klaar om weer een weekend naar hun beide vaders te gaan. (Heen en weer reprise)

Bij vader aangekomen ontstaat er een ruzie tussen Sam en Ellen. Sinds Ellen met haar vader samen is, zijn er een aantal nieuwe regels in huis, maar Sam is niet van plan om zich daaraan te houden. Ook voor Ellen is de situatie moeilijk. (Ik ben je moeder niet)

 

April

Sam is jarig vandaag en wordt twaalf jaar. Ze is weer bij een bijeenkomst van de KIES-groep. De jongeren hebben dit keer tekeningen gemaakt over hun verschillende gezinssamenstellingen. Ze vertellen over hun thuissituatie. (Een extra mama) Ook Sam begint steeds meer te praten.

Thuis aangekomen heeft moeder voor Sam een surpriseparty georganiseerd. (Hartelijk gefeliciteerd) Het feest is gezellig tot plotseling vader en Ellen onaangekondigd op de stoep staan. De sfeer slaat meteen om. (Ik ben Ellen reprise/Ik haat je reprise)

Sam blijft alleen achter en leest de brief die ze van de rechtbank gekregen heeft. De rechter wil graag haar mening horen. Vader en moeder proberen Sam nogmaals te overtuigen dat ze voor vader/moeder moet kiezen. (Kies voor mij 3)

Sam kan er niet meer tegen en legt haar ouders het zwijgen op. Ze geeft aan dat ze niet kan en niet wil kiezen tussen haar vader of moeder. Ze laat heel duidelijk merken wat zij van de situatie vindt en dat het maar eens afgelopen moet zijn met die eeuwige strijd. Ze vertelt ook wat zij het liefste zou willen. (Dit is mijn huis)

 

Mei

De laatste bijeenkomst van de KIES-groep. De jongeren vertellen wat er de afgelopen maanden is veranderd. Ze geven eigenlijk allemaal aan dat ze zich beter voelen en dat het fijn was om er met anderen over te kunnen praten. De problemen zijn niet altijd opgelost, maar ze begrijpen de scheiding wel beter en ze kunnen er wat makkelijker mee omgaan. Ook Sam geeft aan dat de situatie bij haar verbeterd is. Haar ouders zijn tot inzicht gekomen en proberen voortaan zonder strijd dingen te regelen. Sam wordt ook niet meer ingezet om boodschappen van de een aan de ander door te geven. Bovendien heeft Sam geleerd om te zeggen wat zij denkt en wat zij voelt. Daardoor wordt er nu meer rekening gehouden met haar gevoelens en wensen. (Ik kies voor mezelf)

 

 

Fragmenten uit liedjesFragmenten uit liedjes

Cookie-beleid

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

Gaat u akkoord?